Santoral

3/11/2018

Sant Ermengol Bisbe d'Urgell

Fill del vescomte de Conflent, va succeir el seu oncle Sala en el govern de la diòcesi d'Urgell. Va renovar l'església de Santa Maria, edificada als afores de la ciutat. Va ser un home de gran activitat i va treballar molt per la reconstrucció material i espiritual del seu bisbat. Va morir l'any 1035 mentre col·laborava en la construcció d'un pont sobre el Segre. Sis anys després ja li era tributat un culte litúrgic.

Sant Pere Almató Prevere i màrtir

Va néixer a Sant Feliu Saserra (el Lluçanès), va estudiar al Seminari de Vic i va rebre el sacerdoci a Manila, essent ja frare dominic. Va ser decapitat per la fe a Tonquín (Indoxina) l'any 1861, juntament amb els beats Jeroni Hermosilla i Valentí Berri-Ochoa. La beatificació va tenir lloc el 1906, per part de sant Pius X. Fins l'any 1936 el cap del beat Pere va ser venerat a l'església de l'Anunciata de Vic. El dia 19 de juny de 1988 va ser canonitzat per Joan Pau II.

Sant Martí de Porres Religiós

Va néixer a Lima (Perú), fill d'un espanyol i una mulata, l'any 1579. Va aprendre d'infant l'ús dels medicaments, que després, en la vida religiosa, en l'Orde de Predicadors, li va servir molt per socórrer els pobres. Va dur una vida mortificada i humil, amb una extraordinària devoció a l'eucaristia. Va morir l'any 1639.