Santoral

21/02/2019

Sant Pere Damià Bisbe i Doctor

Va néixer a Ravenna el 1007. Acabats els estudis, es va dedicar a l'ensenyança, però aviat la va deixar per anar-se'n al desert (Fonte Avel·lana). Allà, essent elegit prior, va promoure vigorosament la vida religiosa, com també en altres indrets d'Itàlia. En uns temps difícils, va ajudar els Papes en el combat contra la simonia i el concubinatge dels clergues amb obres, escrits i legacions per empènyer la reforma de l'Església. El papa Esteve IX el va fer cardenal i bisbe d'Òstia. Desenganyat pels conflictes entre l'imperi i el papat, va retornar al monestir. Va morir el 1072 i al moment va ser venerat com a sant.

Dimecres de Cendra Inici del Temps quaresmal

El gest de la imposici√≥ de la cendra, que d√≥na nom al dimecres en el qual s'obre el llarg cam√≠ quaresmal que ens dur√† a la Pasqua, √©s un signe d'humilitat i de conversi√≥. La cendra ja apareix com a s√≠mbol en l'Antic Testament, i la seva significaci√≥ era penitencial. Com a penitencial va passar l'√ļs de la cendra al ritual cristi√†, sobretot lligada a l'√®poca de penit√®ncia principal, que √©s la Quaresma. El Dimecres de Cendra √©s el dia que el prevere imposa cendra en el cap dels fidels i pronuncia la f√≥rmula de ritual seg√ľent: ¬ęRecorda, home, que ets pols, i que a la pols retornar√†s¬Ľ, hereva de la impressionant f√≥rmula llatina ¬ęMemento homo quia pulvis es et in pulverem reverteris¬Ľ, un reconeixement de la caducitat de les coses, a les quals a vegades donem un valor d'absolut que no tenen, i de la fragilitat de la pr√≤pia vida. Avui, per√≤, es tendeix a substituir-la per aquesta altra: ¬ęConvertiu-vos i creieu en l'Evangeli¬Ľ, que convida el qui s'hi acosta a canviar la seva mentalitat i manera d'actuar perqu√® sigui m√©s conforme a l'ensenyament de Jesucrist.

Sant Fèlix de Metz Bisbe

Va ser bisbe de Metz i segon successor de san Climent. Deixeble de sant Pere apòstol i fundador de la diòcesi, va ser un prelat exactíssim en el compliment del càrrec pastoral. Va morir l'any 128 envoltat de miracles. El seu cos va ser traslladat a Saxònia per l'emperador Enric.

Sant Maximià de Ravenna Bisbe i confesor

Va ser consagrat bisbe pel papa Vigili l'any 546, i va morir el 22 de febrer de l'any 556. Era molt estimat de l'emperador Justinià i de tota la seva cort per la seva pietat i per l'encert amb què dirigia els negocis de la seva Església, distingint-se molt particularment per la devoció a la santíssima verge Maria.

Start typing and press Enter to search