Santoral

11/6/2019

Sant Bernabé Apòstol company de Pau

Va néixer a l'illa de Xipre i va ser del nombre dels primers fidels de Jerusalem. Va predicar l'evangeli a Antioquia, i va acompanyar sant Pau en el primer viatge apostòlic. Va prendre part en el concili de Jerusalem. Va tornar a la pàtria, va difondre l'evangeli i va morir a la mateixa illa.

Santa Maria Rosa Molas i Vallbé Religiosa, fundadora de les Germanes de la Consolació

Va néixer a Reus el 24 de març de 1815. La profunda fe rebuda dels seus pares i la seva sensibilitat envers la pobresa humana la van portar, des de molt jove, a comprometre's en el servei voluntari als malalts, i l'any 1841 es va consagrar a Déu integrant-se en la comunitat de l'hospital de la seva ciutat natal. Sense haver-ho pensat mai, diversos esdeveniments la van empènyer a fundar una congregació religiosa, l'Institut de les Germanes de la Consolació.

Déu l'havia escollit per fer-la instrument de la seva consolació i ella va respondre-li amb fidelitat dinàmica i creativa. L'Hospital de Reus i Tortosa van ser els escenaris on es va lliurar sense límits a la promoció dels més necessitats: malalts, nens, orfes, prostitutes, mendicaires, ancians... van ser la nineta dels seus ulls. Per ells es va gastar fins que va morir l'any 1876.

El papa Pau VI la va beatificar el 8 de maig de 1977. Aquell dia va dir d'ella que "va ser mestra d'humanitat" i que "va viure el desafiament humanitzant de la civilització de l'amor". L'any 1988 Joan Pau II la va declarar santa davant tota l'Església. La seva figura segueix sent avui missatge per als creients i per a tots els homes de bona voluntat que treballen en la transformació del món.

San Lleó III Papa

Romà, fou escollit papa dos dies després de la mort del seu predecessor. Amenaçat i empresonat per Adrià II, fou alliberat pel poble romà i es va refugiar a França, on va demanar i obtingué la intervenció de Carlemany, que el va ajudar a ocupar oficialment el tron de Sant Pere. Per mostrar la seva gratitud, la nit de Nadal de l'any 800, Lleó III va coronar emperador a Carlemany. Amb el privilegi de coronar els sobirans, el papa adquiria la primacia de l'autoritat religiosa sobre la política de l'emperador. Però, a l'ensems, l'emperador tenia el dret de ratificar l'elecció del nou pontífex. A la mort de Carlemany, l'any 814, Roma va ser sacsejada per lluites i intrigues. Va ser enterrat a Sant Pere.