Santoral

24/6/2019

Sant Joan Baptista Precursor del Senyor

L'Església celebra la festa dels sants el dia del seu naixement a la vida eterna, que és el dia de la seva mort. En el cas de Joan Baptista es fa una excepció i se celebra el dia del seu naixement. Aquesta festa commemora el naixement del Precursor i va ser una de les primeres festes religioses.
Joan Baptista és el Precursor, és a dir, l'enviat per Déu per a preparar el camí al Salvador. Per tant, és l'últim profeta, el qual té la missió d'anunciar l'arribada immediata del Salvador. Joan anava vestit de pèl de camell, portava un cinturó de cuir i s'alimentava de llagostes i mel silvestre. Anaven cap a ell els habitants de Jerusalem i Judea i els de la regió del Jordà. Joan batejava al riu Jordà i la gent es penedia dels seus pecats. Predicava que els homes havien de canviar la seva manera de viure per poder entrar al Regne. El primer missatge que donava Joan Baptista era el reconeixement els pecats. El segon era el de canviar de manera de viure, això és, el de fer un esforç constant per viure d'acord amb la voluntat de Déu.
Joan va reconèixer Jesús en demanar-li que el bategés al Jordà. Va reconèixer sempre la grandesa de Jesús, del qual va dir no ser digne de descordar-li les corretges de les sandàlies, en proclamar que ell havia de disminuir i Jesús créixer perquè el que ve de dalt està per damunt de tots.
Va ser testimoni de la veritat fins a la seva mort: va morir per amor a ella. Herodies, la dona il·legítima d'Herodes, la qual en realitat era la dona del seu germà, no apreciava Joan i desitjava veure'l mort, ja que Joan repetia a Herodes: No "t'és lícit tenir-la". La filla d'Herodies, Salomé, el dia de l'aniversari d'Herodes, va ballar i li va agradar tant que aquest va jurar donar-li allò que li demanés. Ella, aconsellada per la seva mare, li va demanar el cap de Joan.