Santoral

3/7/2019

Sant Tomàs apòstol

El seu nom figura per primer cop en la llista que donen els evangelis sinòptics dels dotze apòstols. El nom de Tomàs era estrany per als lectors grecs de l'Evangeli, i per això sant Joan afegeix: anomenat Dídim. Aquest aclariment fet per l'evangelista va donar peu que es formulessin multitud d'hipòtesis encaminades a identificar l'altre bessó. A les Actes apòcrifes que porten el seu nom i en la Doctrina Apostolorum els bessons són anomenats Judes i Tomàs.
Per all√≤ que deixa endevinar l'evangeli de Sant Joan dedu√Įm que sant Tom√†s era un home poc refinat i amic de solucions expeditives. Per√≤ al costat d'aquesta brusquedat i rudesa tenia un cor sensible, que va demostrar reiteradament un amor extraordinari i una lleialtat sense l√≠mits cap al seu Mestre, que exterioritzava amb franquesa. I per aix√≤, en justa correspond√®ncia, Jes√ļs li professava un afecte especial, com li ho va demostrar en apar√®ixer-se per segona vegada als seus ap√≤stols reunits al Cenacle a fi de treure dels ulls de Tom√°s la bena de la incredulitat, que amena√ßava d'encegar-lo, dient-li en to amist√≥s: "No facis l'incr√®dul, que no et conv√©". Crist coneix les condicions posades pel seu deixeble per creure en Ell i se sotmet a gust perqu√® Tom√†s faci l'experi√®ncia de distingir entre un fantasma i un cos vivent. La seva reacci√≥ davant de les paraules de Jes√ļs √©s la de recon√®ixer la divinitat de Jes√ļs: ¬ďSenyor meu i D√©u meu!¬Ē Es tracta d'una confessi√≥ de fe completa.
Sant Tom√†s despr√©s de la Pentecosta va emprendre el cam√≠ d'anunciar l'Evangeli entre els gentils. Sabem que va sortir de Palestina i les tradicions asseguren que va marxar cap a orient. Des de molt antic hi ha la tradici√≥ que va ser Tom√†s l'ap√≤stol dels parts, medes i perses. Altres tradicions estenen fins a l'√ćndia el camp del seu apostolat, on va arribar a trav√©s de la ruta de la seda. Es diu que el seu apostolat va ser molt fruct√≠fer a causa de la seva predicaci√≥ i a la multitud de miracles que va obrar. Una tradici√≥ siriana nomena Sant Tom√°s "rector i mestre de l'Esgl√©sia de l'√ćndia, fundada i regida per ell". Tanmateix, els cristians de l'Indostan, coneguts pel nom de cristians de Sant Tom√†s, que habiten el Malabar i pertanyen a l'Esgl√©sia siriana, tenen probablement el seu origen en un missioner nestori√† anomenat Tom√†s. Al llibre de les Actes atribu√Įdes a l'ap√≤stol es refereixen fant√†stiques aventures referents a la seva anada a l'√ćndia i a les seves realitzacions com a arquitecte reial.
El Breviari romà diu que el Sant va ser martiritzat a Calamina, ciutat no identificada. Part de les seves relíquies van ser traslladades a Edesa, lloc on es mostrava el seu sepulcre, segons testimoni d'escriptors cristians antics. Sant Joan Crisòstom enumera la tomba de sant Tomàs entre els quatre sepulcres dels apòstols (Pere, Pau, Joan) dels quals hom pot identificar-ne l'emplaçament. D'Edesa les seves relíquies van ser traslladades a l'illa de Quios i d'allà van passar a Ortona, on es veneren actualment.
La tradici√≥ ha atribu√Įt a Tom√†s un evangeli de car√†cter gn√≤stic, que s'ha perdut. L'actual Evangeli de sant Tom√†s, tamb√© ap√≤crif, refereix llegendes nombroses i fant√†stiques entorn de la infantesa de Jes√ļs. Tamb√© se li han adjudicat el llibre de les Actes de Sant Tom√°s i una Apocalipsi condemnada pel papa Gelasi I a finals del segle V.

sant Lleó II papa

Va n√©ixer a Cat√†nia i va ser consagrat papa el 17 d'agost del 682, despr√©s d'una llarga espera per a la confirmaci√≥ imperial. La condemna d'Honori I en el concili ecum√®nic de Constantinoble havia de ser acceptada per tot el m√≥n ecum√®nic i, a l'espera que aix√≤ es produ√≠s, l'emperador va retardar la ratificaci√≥ del nou papa. Lle√≥ II va aprovar totes les actes del concili i va explicar els motius de la condemna al papa Honori, tot i que la va ratificar, amb una carta a l'emperador. Papa culte i eloq√ľent, en el seu curt pontificat va aconseguir restaurar les esgl√©sia de Sant Giorgio in Velabro i de Santa Bibiana. Va morir el 3 de juliol del 683 i el seu cos √©s enterrat a Sant Pere, sota de l'altar de la capella de la Verge de la Columna.

Start typing and press Enter to search