Santoral

7/7/2019

Sant Ot bisbe d'Urgell 1122

Sant Ot, bisbe d'Urgell, era fill dels comtes de Pallars Sobir√†, Artau I i Ll√ļcia. De primer els pares el van dedicar a les lletres, despr√©s va canviar els llibres per les armes durant algun temps. Fou ordenat sacerdot pel bisbe d'Urgell Guillem Arnau de Montferrer (1092-1095). Segons la documentaci√≥, consta que l'any 1087 era ardiaca de la Seu d'Urgell i √©s esmentat com a bisbe electe d'Urgell l'any 1095, quan el seu antecessor encara tenia el c√†rrec episcopal. S'ha de pensar que obtingu√© el benepl√†cit del bisbe sortint i de la comunitat canonical urgellenca. Pel que es despr√®n dels documents, hom creu que fou nomenat bisbe l'any 1097, ja que en un document del 28 de maig d'aquest any se l'esmenta com novi electi episcopi i el 23 d'octubre ja se l'anomena urgellensis sedis episcopo.
Sant Ot d'Urgell intentà mantenir un equilibri de poders tant a nivell polític com eclesiàstic, dels quals destaquen les convinences amb els comtes Pere Ramon I de Pallars Jussà i Ermengol V d'Urgell. Durant el seu pontificat consagrà diverses esglésies i promogué la construcció d'altres, entre les quals sobresurt la catedral d'Urgell. Es conserva la carta amb què es va dirigir als seus fidels, atorgant abundoses indulgències a tots els qui amb llurs donatius anuals contribuissin a refer la catedral "quasi esberlada" ("pene fracta"). L'any1098, a instàncies d'Ot, el papa Urbà II confirmà els béns i el territori del bisbat d'Urgell.
Moria el 7 de juliols de 1122 i el seu successor, Pere Berenguer, en demanava la canonitzaci√≥. √Čs el patr√≥ de la Seu d'Urgell.

Start typing and press Enter to search