Santoral

19/8/2019

Sant Magí Màrtir

Segons la tradició, sant Magí va ser un anacoreta de la muntanya de la Brufaganya durant la persecució de Dioclecià. Després d'escapar miraculosament de la presó de Tarragona, va ser degollat prop de la cova on vivia i on va rebre sepultura el seu cos. La devoció de sant Magí a Tarragona té les seves arrels en el santuari de Sant Magí de Rocamora.
L'any 1572 el vicari general de Tarragona va aprovar una vida de sant Mag√≠ escrita pel canonge Joan de Cess√© que recollia testimonis orals dels habitants de la muntanya de la Brufaganya. Aquests explicaren que els botxins li demanaren aigua, i ell, ple de caritat, f√©u brollar una abundosa font d'aigua amb la qual apagaren la set. El poder miracul√≥s de l'aigua de la font de Sant Mag√≠ s'estengu√© arreu del Regne d'Arag√≥ i encara perdura avui en dia. Moltes poblacions la vig√≠lia de la festa reben aigua de la Brufaganya: Tarragona, Barcelona, Igualada, Cervera i altres. La devoci√≥ a sant Mag√≠ es va estendre a causa del car√†cter taumat√ļrgic del sant i els seus goigs es cantaven en moltes parr√≤quies de l'arxidi√≤cesi.
Al santuari de Sant Mag√≠ de la Brufaganya s'hi venerava una imatge rom√†nica del sant del segle XIII. Un Concili Provincial Tarraconense de 1745 va demanar el r√©s propi de la festa per a tota la prov√≠ncia eclesi√†stica i que la festa fos el 19 d'agost. L'ofici lit√ļrgic i missa de sant Mag√≠ foren aprovats per la Sagrada Congregaci√≥ de Ritus el 28 de setembre de 1876.
La ciutat de Tarragona el venera a l'ermita del Portal del Carro i el té com a copatró. La seva festa és una de les més populars de la ciutat, amb actes religiosos i populars d'antiga tradició.

Beata Maria Calaf Miracle i companyes Carmelites de la caritat Màrtirs

Beata Maria Calaf Miracle: Nascuda a Bonastre el 1871, va ingressar al noviciat de Vic de la congregació de Carmelites de la Caritat el 1890. El 1899 fou destinada a Cullera, on era l'encarregada del rober, i també fou procuradora i sagristana. Moria amb totes les companyes el 19 d'agost del 1936.


Beata Rosa Pedret Rull:Nascuda a Falset el 1864, ingressà al noviciat de Vic de la congregació de Carmelites de la Caritat el 1886 i fou destinada a Cullera. Allí era tota una institució, tothom la coneixia i la coneixien com germana Consell (nom de religiosa). Era la més gran de la comunitat. Quan el 18 d'agost del 1936 els del Comitè cercaren les religioses a l'hospital municipal, on les havien recloses tres dies abans, ella va voler anar amb les altres germanes, tot i que la deixaven lliure. Pel camí va morir. Les altres eren mortes poc després.

Start typing and press Enter to search