Santoral

11/5/2020

Sant Anastasi Màrtir

Sant Anastasi va néixer a la Ilerda (Lleida) romana entorn el 263, ja que algunes cròniques conten que en el moment del seu martiri (303) tenia 40 anys. A Lleida encara s'hi conserva el seu bressol al carrer Magdalena, número 22. En les excavacions realitzades el 1997 al mateix lloc s'hi localitzaren un mur romà del segle II i un paviment d'opus signinum.
Els seus pares eren pagans i en complir l'edat d'anar al servei marxà a Roma i ingressà a l'exèrcit. Allí va assolir el grau de centurió de la guàrdia personal de Dioclecià i fou centurió Cornicularius (el 26 d'agost se celebra un sant Anastasi Cornicularius a Itàlia). Fou soldat de la guàrdia pretoriana de Dioclecià a les ciutats de Lleida, Tarragona i Barcelona.
Commogut per la fortalesa dels cristians davant del martiri, es convertí al cristianisme. El 303, amb motiu del decret de persecució promulgat per Dioclecià va fer objecció de consciència i es deslliurà del càrrec de cap de la guàrdia de l'emperador. Va ser martiritzat i mort a Badalona juntament amb 73 companys l'any 303.
És canonitzat com a sant per l'Església Catòlica i venerat com a Patró de Lleida i de Badalona des de l'any 1627 i 1672 respectivament.