Santoral

9/8/2022

Santa Edith Stein Verge i Mártir

Va néixer el 1891 a la capital de la Silèsia, regió d'Alemanya que va passar a Polònia després de la Segona Guerra Mundial. Els seus pares eren jueus i ella era l'última d'onze fills. El seu pare va morir el 1893.
El 1913 va ingressar a la universitat de Gottingen i es va dedicar a l'estudi de la fenomenologia. Allò era la seva vida: els seus llibres, els seus companys, i, sobretot, el cèlebre professor E. Husserl. Durant aquest temps va arribar a un ateisme gairebé total. El 1914 esclata la Primera Guerra Mundial i Edita treballa com a infermera en un hospital.
L'estudi de la fenomenologia fet amb serietat la porta al coneixement profund de l'Església catòlica i es bateja l'1 de gener de 1922. El Déu o l'Absolut omple tota la seva ànima. La seva conversió definitiva va ser el 1921 llegint l'autobiografia de Santa Teresa. En ser batejada pren el nom de Teresa Edwig.
Als seus 42 anys, el 1934, vesteix l'hàbit carmelita al convent de Colònia. El 1935 emet els vots religiosos i tres anys després, el mateix dia, els seus vots perpetus. La seva vida serà ja una "Creu" convertida en "Pasqua".
Aviat s'enrareix l'atmosfera a Alemanya. Els nazis odien el poble jueu. Ella presagia la sort que li espera. El 22 d'agost de 1942 membres de les SS es presenten al convent i capturen sor Edita i la seva germana Rosa.
Després de diversos turments, el 9 d'agost de 1942, al forn de gas de l'"infern d'Auschwitz", moria la màrtir de la Creu, sor Edita.
Va ser beatificada l'1 de maig de 1987 a Colònia.