Santoral

3/2/2023

Sant Blai Bisbe i màrtir

Bisbe de Sebaste (Armènia), és un supòsit màrtir de la persecució de Licini (316). El seu culte s'escampa a Occident a partir del segle XI i té una gran popularitat.

Sant Anscari o Òscar Bisbe

Va néixer a Picardia (c. 801-854) i va ser l'apòstol dels escandinaus. Es va educar a Corbie, un monestir benedictí, i va ensenyar a Corvey, a Westfalia. En aquest temps, Lluís I el Pius tenia una aliança amb Harald de Dinamarca en una disputa dinàstica a condició que Harald i el seu país es convertissin al cristianisme. Quan Lluís va buscar un missioner, l'arquebisbe Ebbo de Rheims i l'abat Wala de Corvey van recomanar-li Anscari. La seva missió va començar al voltant del 826 a Schleswig i va acabar l'any següent amb la derrota de Harald. Més tard, Bjorn de Suècia va permetre a Anscari predicar en el seu país, i va establir a Björnskö la primera església d'Escandinàvia. Lluís va nomenar Anscari primer bisbe d'Hamburg el 831, i l'any següent Gregori IV el va nomenar llegat papal davant els escandinaus. La missió sueca es va esfondrar el 845 quan els víkings van destruir Hamburg. Sant Anscari va ser nomenat arquebisbe de Bremen l'any 851, va renovar el seu treball missioner i va convertir Haarik II de Suècia. Va fer tot el que va poder per alleujar les dures condicions del comerç víking d'esclaus. També va fundar hospitals. Poc després la seva mort, va ser canonitzat pel papa Nicolau I.

Santa Claudina Thévenet Verge

Claudina (1774-1837) va sofrir amb la seva família les convulsions de la revolució francesa i va destacar per la seva dedicació als necessitats, especialment les noies òrfenes. Animada pel sacerdot André Coindre, va fundar una associació que va esdevenir amb el temps la Congregació de Jesús Maria.